Blog: De eerste vier maanden van 2022

Geschreven op: 01-05-2022

2022
Dit jaar begon voor mij rustig. Op oudjaarsavond was mijn moeder in het verpleeghuis, mijn vader en ik gingen langs met eten. We hebben gezellig gegeten en gedronken tot 22 uur en daarna gingen mijn vader en ik naar huis. Mijn vader ging naar mijn oom toe. Ik bleef dit jaar bewust alleen, puur om mezelf te evalueren na een hectisch 2021 en vooruitkijkend naar een mooi 2022. Ik stelde mezelf een aantal doelen, waaronder één die ik met jullie wil delen.

Doel: Mentaal en fysiek op orde

Mentaal
Na een hectisch 2021 zat ik mentaal totaal niet lekker in mijn vel. Het voelde voor mij alsof ik iedere dag op mijn tenen moest lopen om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Begin december 2021 was ik opnieuw gestart met twee wekelijkse gesprekken met de POH. Hij kende mij nog van een eerdere periode dat ik gesprekken met hem voerde. Gesprekken gingen dan veelal over het gevoel dat ik had en waardoor dat zo kwam.

Achtergrond voor dit verhaal: Ik ben in de maanden oktober, november en december flink over mijn grenzen heen gegaan. Daarmee bedoel ik dat ik 6 van de 7 dagen in de avonduren langs ging bij mijn moeder naast mijn werk. Mijn avonden richtte ik daardoor niet naar mijn behoeften in, maar naar de behoeften van mijn moeder. Als je dat op een lange termijn te lang doet, dan ga je over jouw eigen grenzen heen. Een oud probleem voor mij, herkenbaar voor vele mantelzorgers. Ik ben in de gesprekken met de POH tot de conclusie gekomen dat ik door deze situatie overspannen ben geraakt en daardoor mentaal niet prettig zat. De grote vraag was: Hoe kwam ik uit deze situatie?

Stappenplan
Ik dacht zelf in een stappenplan van de onderstaande 7 stappen. Ik wilde hier de tijd voor nemen.
Stap 1: Van 6 naar 3 avonden
Om van 6 naar 3 te kunnen gaan moet je eerst praten met alle betrokkenen: mijn moeder, vader en het verpleeghuis. We kwamen tot de volgende oplossing: mijn vader 3 dagen, ikzelf 3 dagen en één dag wordt mijn moeder geholpen door het verpleeghuis(dat is de dinsdag, want dan dialyseert zij niet). Dit heb ik toen in gang gezet door middel van een maandelijks schema en te kijken naar het ploegendienst rooster van mijn vader.

Stap 2: Werkgever
Daarnaast ben ik met mijn eigen manager in gesprek gegaan, want ik wilde ook kijken wat mijn werkgever voor mij kon betekenen. Ik heb haar aangegeven wat de situatie was en dat ik daardoor wat meer tijd voor mezelf nodig had. We kwamen eruit dat ik zorgverlof kon aanvragen en tot 1 maart van 32 naar 24 uur. Dit was nodig om goed tijd voor mijzelf te nemen. Het gaf mij heel veel voldoening en rust dat mijn werkgever dit kon regelen voor mij. Het was opnieuw een stap in de goede richting.

Stap 3: “Afkicken” en op zoek naar andere invulling avonden
De eerste week dat stap 1 in gang zette had ik een gevoel van leegte en gemis bij me. Ik miste mijn moeder en voelde mezelf leeg. Wat moest ik doen met de tijd in de avonduren? Ik ging een avondje extra vroeg naar bed, een avondje voetbal kijken. Het was op die manier afkicken van de avonden die normaal gesproken volgepland stonden met activiteiten voor en met m’n moeder.


Stap 4: Fysieke check
Op een gegeven moment na twee weken stap 1 en stap 3 ging de focus op mijn eigen fysiek. Ik woog veel te veel en durfde niet op de weegschaal te staan. Uiteindelijk stond ik er op en schrok/schaamde me. Maar ik wist: ik moet een algehele bloedtest doen. Door Corona had ik dat namelijk een jaar niet gedaan. Eind januari was het zover en toen kwam het slechte nieuws: ik had een hoge suikerwaarde in mijn bloed, de huisarts dacht hierdoor zelf aan beginnende diabetes. Er werd een afspraak met een diabetes verpleegkundige. Toen ik dat hoorde dacht ik maar aan één ding: ik ga er alles aan doen om gewicht te verliezen en een gezondere levensstijl aan te nemen.

Stap 5: Sporten & Voeding
De knop ging om. Ik startte vooral met het idee om dit duurzaam te behouden, dus kleine stappen maken en het maximale geven iedere dag weer. Daarnaast pakte ik mijn gezonde voeding met behulp van een diëtiste, die mij tips gaf wat te eten.

Stap 6: Volhouden
Het was inmiddels begin februari en ik begon. Ik heb mezelf een ding beloofd: Ik ga nooit meer terug naar de levensstijl die ik had, want het maakte mijn leven ongelofelijk zwaar. Het toverwoord is volhouden!

Stap 7: Doel bereiken
Mijn BMI was 38.1 – veel te hoog.. Inmiddels zit mijn BMI op 35(nog steeds veel te hoog) en weeg momenteel 15 kilo minder. Vetpercentage gezakt en spiermassa toegenomen. Het belangrijkste van alles is dat er progressie wordt geboekt. Ik wil uiteindelijk naar een goed gezond BMI en ga daar alles aan doen. Ik ben op de goede weg en wil vooral volhouden!

Leuke nieuwtjes
Naast een gezonde levensstijl is het ook belangrijk om te genieten van de mogelijkheden die je hebt. Ik heb zelf een lijst met cursussen en opleidingen die ik graag zou willen doen.

Een van die cursussen was Salsa dansen. Ik had een NIETNADENKENGEWOONDOEN momentje en schreef me in voor Salsa dansen. Na twee lessen werd ik helaas ziek en lag daardoor anderhalf week plat, waardoor ik twee lessen moest missen. Ik heb hierop besloten om dit een andere periode op te pakken. #komtgoed

Daarnaast ben ik maandag 25 april begonnen met een nieuwe cursus Spaans. Spaans is een geweldige taal, miljarden mensen over de hele wereld spreken deze taal! Ik wil in de toekomst graag meer van de wereld zien en misschien wel zaken doen in het buitenland. Dan is een andere taal naast Engels altijd meegenomen. #SIII

Mama situatie
De afgelopen maanden is mijn moeders situatie onveranderd gebleven en dat is goed nieuws. Ze verliest helaas wel in kleine stapjes wat kracht, maar dat is helaas niet anders.. We blijven het in de gaten houden.

Dit was mijn eerste blog van dit jaar. Ik spreek de hoop uit om maandelijks een blog te schrijven, zodat jullie goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in mijn leven als mantelzorger!

Soso lobi,
Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!