Update eind 2022 – begin 2023

Geschreven op: 11-04-2023

De afgelopen periode heb ik weinig van mijzelf laten horen, maar hier ben ik dan weer met een update! Wat heb ik allemaal uitgespookt de afgelopen tijd? Hoe gaat met mama? Je leest het hieronder.

Hoe gaat het met mama?
Dit is de meest gestelde vraag van de afgelopen tijd en dat vind ik logisch en mooi! Mama maakt het naar omstandigheden goed. Ze maakt fysiek wel een achteruitgang mee, omdat zij de meeste tijd van haar dagen stilzit en haar spieren daardoor verslappen. Ondanks de fysieke achteruitgang is haar mentale gesteldheid nog steeds ijzersterk. Dat zegt heel veel over mijn moeder! De meeste mensen die mij al jaren volgen, weten dat mama een gezellige vrouw is met een sterk mentale gesteldheid. Mijn wens is om in mijn eigen leven net zo gezellig als mentaal sterk te zijn en blijven.

Ondanks dat ik het nu wat nonchalant opschrijf en vertel, doet het mij natuurlijk veel. Iedere dag zie ik mn moeder strugglen, pijn lijden en moeite hebben met de situatie. Deze situatie leert ons beide om te genieten van elke dag, van de kleinste dingen. Mama geniet van de films van Amitabh Bachachan en ik geniet van bijvoorbeeld voetbal. Maar wij genieten net zoveel als familie langskomt of als wij lekker aan het eten en drinken zijn.

De situatie is vergeleken met een half jaar eigenlijk in veel opzichten hetzelfde en dat is een goed teken. Dat betekent dat de achteruitgang waar ik het over heb niet zodanig is, dat de situatie verslechtert. Laten we hopen dat het nog lang zo mag blijven. Mochten jullie nog vragen hebben hierover, stuur me een privé bericht of reageer hieronder!

Mantelzorg bezigheden (events)
9 februari 2023 Event in Leerdam (Vanzelfsprekend X organisaties gemeente Vijfheerenlanden)
Op woensdag 9 februari sloot ik op uitnodiging van Thuy-Van (coordinator Vanzelfsprekend) aan als panellid om iets te vertellen over jonge mantelzorger zijn. Voor wie ben ik mantelzorger? Wat doe ik zoal? Hoe was het toen ik op mijn 16e mantelzorger werd? Wat voor hulp kreeg ik? Wat ging goed, wat kon beter? Op zulke vragen probeerde ik samen met twee andere jonge mantelzorgers antwoord te geven. Onder leiding van Bart van Velzen en de spoken word van Remi werd het een gedenkwaardige middag voor een ieder.

14 februari 2023 Webinar campagne week van de Jonge Mantelzorger 2023 (online)
Zoals de meeste mensen wel weten hebben wij in Nederland ieder jaar een week van de Jonge Mantelzorger. Dit jaar is de week van 1 juni tot en met 7 juni. Op deze 14e van februari bespraken geinteresseerden onder leiding van Thuy-van en Michael wat de plannen zijn om de week van de Jonge Mantelzorger onder de aandacht te brengen. Ik ben zelf heel trots op deze week, omdat het belangrijk is en blijft om jongeren enerzijds bewust te maken van de wereld van een jonge mantelzorger en de ondersteuningsmogelijkheden en anderzijds om de erkenning en herkenning van het onderwerp mantelzorg te bereiken. Dit laatste lukt al aardig. Ik begon samen met Markant in 2013 voor het eerst, toen was het alleen Amsterdam en omgeving die iets met de Week deden. Nu 10 jaar later is de week mooi geland in heel Nederland en doen verschillende gemeenten mee. Dat vind ik prachtig om te zien.
Ik zou zeggen stay tuned en volg de pagina www.weekvandejongemantelzorger.nl

Werk bezigheden
Zowel eind 2022 als begin 2023 werkte ik nog bij Arkin als medewerker Zorgadministratie I. Niks bijzonders zo lijkt het totdat ik in december 2022 les kreeg over het onderwerp Risicoverevening. Ik voelde tijdens de les iets speciaals aan het hele onderwerp risicoverevening, het greep me direct aan en ik was heel aandachtig aan het luisteren. Na twee weken keek ik eens rond op Linkedin en de website werken voor Nederland en zag de vacature van het Zorginstituut staan. Er stond adviseur risicoverevening (32-36 uur) en ik had een #nietnadenkengewoondoen momentje.

Ik solliciteerde gelukkig net op tijd en mocht een week daarna op gesprek. Het eerste gesprek verliep prima en ik zou de dag erna gebeld worden met wel of geen tweede gesprek. Dinsdag om 17:07 belde de manager op en zei: Hoi Viroen, we willen je graag uitnodigen voor een tweede gesprek. Die heb je dan niet met mij als manager, maar met twee andere collega’s. Het tweede gesprek verliep ook prima en was op de vrijdag in diezelfde week. De collega’s vertelden dat ik rond 17:30 gebeld zou worden door de HR adviseur. Ik weet nog goed dat ik dacht: Vrijdagmiddag, 17:30, niet de meest gelukkige tijd om iemand terug te bellen – maar deze HR adviseur deed het wel en om 17:42 nam ik op: Je bent aangenomen!

Pak van m’n hart, ik was superblij! Maandag erop direct het arbeidsvoorwaardengesprek en daarna kon ik mijn contract officieel opzeggen bij Arkin. Rollercoaster 2.0 – maar wat ben ik blij met deze stap! De organisatie Zorginstituut Nederland is een van de organisaties die zorgt een kwalitatief, toegankelijke, betaalbare zorg in Nederland. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen en ga dat doen in de functie van adviesmedewerker Risicoverevening. Wordt vervolgd in de volgende update / blog!

Studie bezigheden
Naast de stappen op werkgebied is de ontwikkeling op studiegebied ook onverstoord doorgegaan. Inmiddels ben ik over de helft van het jaar heen en heb ik vele tentamens achter de rug. Ik heb de afgelopen vakken allemaal gehaald op twee vakken na. 1 van de 2 vakken kan ik in de zomer herkansen en het tweede vak daar moet ik nog van horen of het hertentamen binnen is. Spannende tijden, maar het einde komt langzamerhand in zicht. Het spreekwoord de laatste loodjes wegen het zwaarst, dat gaat ook in mijn geval op. Nog 4 vakken te gaan, waarvan 2 onderzoeksvakken en 1 tentamen en 1 vak met 3 essaymomenten. Wordt vervolgd in de volgende update / blog!

Eigen gezondheid
Door de drukte met werk en studie loop ik mijzelf weleens voorbij qua sporten of eigen gezondheid. Dat vind ik een slechte gewoonte van mijzelf, want dat betekent eigenlijk dat mijn gezondheid op nummer 3 komt, terwijl ik gezondheid juist het allerbelangrijkste vind. Ik ben er inmiddels weer mee begonnen om er echt een prio van te maken. Bij mij is het een kwestie van doen en vooral niet denken aan de drukte. Wordt vervolgd in de volgende update / blog!

Ik kreeg laatst een vraag over het slaapapparaat en slaapapneu. Ik slaap inmiddels een half jaar met het slaapapparaat geslapen en ik voel echt verschil. Als ik op sta voel ik mijzelf veel frisser dan voorheen zonder slaapapparaat. Wordt vervolgd in de volgende update / blog!

PSV
PSV in 2023 is wisselvallig, maar dat heeft z’n oorzaken. Iedere ploeg die zijn beste speler in de winterstop verkoopt zal dit merken. PSV merkt het qua goals, assists en dreiging. Hierdoor vind ik het best knap dat Feyenoord niet wint van PSV 2-2 (laatste halfuur met tien man) en dat PSV in de bekerfinale staat. Mocht PSV de beker winnen en tweede worden dan het geeft toch een beetje glans aan dit wisselvallige seizoen. Ik hoop er in ieder geval bij te zijn bij de bekerfinale – zondag 30 april in de Kuip! Een week eerder ben ik er al bij met PSV – Ajax in het Philips Stadion!

Hindostaanse Immigratie
Eind december las ik een oproep van Oom Frank en Shakila over een projectgroep storytelling. Ik had een #nietnadenkengewoondoen momentje meldde mij aan. Vervolgens kreeg ik half januari bericht dat ik mee kon doen met de projectgroep. 22 januari startte onze eerste meeting in het Haags Historisch Museum en twee maanden later op vrijdag 24 maart stonden wij daar aan de hand van storytelling te vertellen over de Hindostaanse Immigratie. Op 5 juni is het 150 jaar geleden dat het eerste schip Lalla Rookh aan wal kwam in Suriname, met daarop Indiase contractarbeiders (mijn overgrootouders). Om hierbij stil te staan zijn er diverse initiatieven van de grond gekomen. Mijn oproep is ook namens het team: Mocht u een event organiseren met betrekking tot het koloniaal verleden van Nederland, slavernij of contractarbeiders – neem dan contact op met Shakila of met mij.

Dat was mijn update voor nu. Ik heb het geprobeerd kort en krachtig te houden. Mochten jullie nog vragen hebben, schroom dan niet om mij te berichten!

Soso lobi,

Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!