Viroen in 2023

Geschreven op: 2/12/2023
Leestijd: 3 minuten

Dag allemaal,

De afgelopen periode heb ik alleen de hoogtepunten van 2023 gedeeld op mijn social media kanalen. Deze hoogtepunten gingen over mantelzorg events, vakanties en events omtrent 150 jaar Hindostaanse Immigratie. Hierdoor zou je de indruk kunnen krijgen dat het wel redelijk met mij gaat, maar dat is niet de hele waarheid. Hieronder zal ik proberen te omschrijven hoe het afgelopen jaar 2023 is gegaan. Dat doe ik aan de hand van zaken die altijd in mijn leven spelen. Ik begin altijd met mijn moeder, vervolgens vertel ik iets over mijn studie en werk en eindig ik met mijn algemene doelen voor 2024.

Mama
2023 is voor mijn moeder een speciaal jaar geweest, ze werd in september 60 jaar en kreeg een mooi zaalfeest vol vrienden en familie. Ze was zichtbaar heel blij en gelukkig met haar feest, maar de weg ernaartoe was niet makkelijk..

Op een vrijdagavond begin augustus, 6 weken voor haar feest, ging ik naar de zaal om een aantal zaken te regelen. Op hetzelfde moment werd mijn moeder opgehaald van de dialyse door het zorgvervoer. Toen sloeg het noodlot toe: m’n moeder viel of gleed in een rijdende taxi uit haar rolstoel en sloeg haar rechterbeen tegen de stang. De chauffeur gaf mij later telefonisch aan dat ze niet viel en enkel gegleden was. Na een paar dagen ijs zetten, pijnstillers innemen bleef de pijn aanhouden. Na een scan in het verpleeghuis bleek dat ze haar rechterbeen op 2 plekken had gebroken.. Ze werd gegipst en ingepakt in een gipsbeen. Hiermee diende ze 8 weken rust te houden en werd ze voor haar dialyse afspraken heen en weer gebracht door de zorgambulance. Na de 8 weken rust bleek dat het bot vastgegroeid was en dat daarmee geen extra behandeling nodig was. Dit betekent niet dat de pijn weg is, want dat is er nog steeds. Een zijstap: De juridische stappen van dit verhaal lopen en daar krijg ik hulp bij. De hele situatie zorgde voor mama en mijzelf voor een vreselijke aanloop naar haar feestje.

Na het gebeuren met haar rechterbeen is mama een week later opnieuw opgenomen op de spoedeisende hulp. En wat bleek? Ze had last van een longontsteking en dat behandelen ze in het ziekenhuis met een kuur. Deze kuur heeft ze netjes voldaan en na een week / 10 dagen was ze uitbehandeld.

Een paar dagen later werd ze weer kortademig en werd ze opnieuw ingestuurd naar het ziekenhuis, ik kreeg een soort deja vu van een andere avond uit 2018. Dit keer bleek dat ze “overvuld” was. Wij hadden eerst de gedachten over een restant van de longontsteking, maar na meerdere onderzoeken kon dat worden uitgesloten. Het had met de dialyse en de vochtbalans te maken. Het bleek dat ze die zondag niet kon worden gebracht door de zorgambulance en daardoor moest ze overslaan. In de avonduren werd ze kortademig en ingestuurd.
Conclusie van dit verhaal: De zondag mag ze niet overslaan, want anders heeft ze twee dagen geen dialyse gehad en gaat het vocht achter de longen zitten en wordt ze kortademig.

Al het bovenstaande vond plaats in de weken voorafgaand aan haar verjaardag. Je kunt je voorstellen dat ik af en toe met de gedachten zat of het feest wel moest doorgaan. Zoveel gebeurtenissen en daarmee zoveel te verwerken. In overleg met mijn moeder hebben we gezamenlijk besloten om het feest wel door te laten gaan. We weten inmiddels dat iedere mogelijkheid dat je kunt genieten, je moet genieten. En dat deden we met volle teugen op zaterdag 16 september!

Werk
2023 was op werkgebied een jaar met ups en downs. Ik startte het jaar bij Arkin op de Zorgadministratie en werkte daar tot 1 april. Daarna begon ik bij het Zorginstituut Nederland waar ik fulltime werkte als ondersteuner van team Risicoverevening. De eerste maand verliep oké en ik kreeg nadien meer taken. Ik voelde me goed maar al snel ging het minder. Het ging minder vanwege de combinatie zorg, studie en werk. Het werd mij te veel, wat leidde tot een burn-out. Eind juli heb ik mij langdurig ziekgemeld en heb ik voor mezelf gekozen. Ik kon het allemaal even niet meer aan. Hoe ging dat met mijn studie?

Studie
2023 was op studiegebied een chaotisch jaar. De eerste 3 a 4 maanden gingen goed en ik lag nog op koers om m’n premaster gezondheidswetenschappen in 1 jaar af te ronden. Toen kwam de switch van baan en de combinatie werd voor mij teveel. Uiteindelijk heb ik de groepsopdrachten / onderzoeken allemaal wel kunnen afronden, zodat ik voor het studiejaar 23/24 nog vier vakken moet behalen. Ik wil daar nog steeds voor gaan, maar de nabije toekomst gaat uitwijzen of het daadwerkelijk gaat lukken.

Hoe nu verder?
Ik ben na het langdurig ziekmelden eigenlijk twee weken niet aan mezelf toegekomen vanwege mama’s situatie met haar medische situatie. Na die twee weken ben ik eigenlijk bezig geweest met langzaam aan re-integreren op het werk bij ZiN (Zorginstituut Nederland) en tegelijkertijd met het voorbereiden van mama’s verjaardag in de zaal. Ik was tussendoor ook nog jarig, werd 29. Het waren hectische, drukke weken en uiteindelijk eindigde dat op 19 september.

Van 19 september tot 5 oktober verbleef ik in Mauritius en kon ik eigenlijk alle drukte even opzij zetten. Het was moeilijk voor mij, omdat ik me schuldig voelde ten opzichte van m’n moeder. Maar ze is in de 2 weken sterk geweest en gunde mij alle plezier op vakantie. Mijn moeders familie heeft daarbij ook extra geholpen in de tijd dat ik weg was.

Nadat ik terug was heb ik een goed gesprek gehad met mijn manager. Uit dat gesprek is gekomen dat mijn contract tot 1 januari 2024 loopt en dat ik elders een frisse start ga maken op werkgebied. We vonden het beide jammer en ik neem ZiN ook niks kwalijk. Het is gelopen zoals het moest lopen..

Voor mijn nieuwe job zal ik niet fulltime willen werken, puur omdat ik niet in dezelfde situatie wil belanden. Daarnaast is mijn studie alweer begonnen en zal ik eigenlijk iedere 6 tot 8 weken 1 vak volgen en daar een tentamen over maken. Kortom, het managen van alle tijd en verwachtingen is mijn grootste uitdaging en daar ga ik voor!

Hindostaanse immigratie
2023 was voor de Hindostaanse immigratie ook een speciaal jaar. 150 jaar geleden kwam de eerste boot met contractarbeiders in Suriname aan wal en daar werd uitgebreid bij stilgestaan dit jaar. Ik voelde mij geroepen om een bijdrage te leveren aan deze gedenkwaardige gebeurtenis. Zo sloot ik me aan bij een groep jongeren die op een storytelling manier probeerde men mee te nemen in de afgelopen 150 jaar. Zo spraken we onder andere in Nijmegen, Alkmaar en Den Haag. Morgen (3 december) ben ik host op een speciaal event over Hindostaanse Immigratie in samenwerking met Hindorama. Hiermee sluit ik het bijzondere jaar 2023 wat betreft Hindostaanse Immigratie af.


Algemene doelen voor 2024

  • 100 procent worden: mentaal en fysiek.
  • Nieuwe job in 2024
  • Premaster afronden in juli 2024
  • Ambassadeurschap Informeles: Hier ga ik meer mee doen.
  • Zelfontwikkeling en werken aan grenzen stellen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!