Blog: Oktober 2022

Blog: Oktober 2022
Geschreven op: 15-12-2022

De eerste tentamens op de EUR
Op maandag 3 oktober en woensdag 5 oktober stonden de eerste tentamens gepland. Vooraf wist ik niet hoe zo een tentamen maken in z’n werk gaat op de EUR. Ik was inhoudelijk voorbereid en had gezonde spanning. Het eerste tentamen ging er om spannen en het tweede tentamen ging goed. Afwachten, resultaten zouden begin van november volgen. Ik kom in de blog van november op de resultaten terug.

Eerste dag bij Punt P
Velen van jullie weten het wel, maar ik benoem het nogmaals. Ik ben werkzaam bij Arkin, een GGZ instelling in de zorg. Arkin heeft verschillende soorten GGZ zorg. Deze zorg is onderverdeeld in 12 merken. Zo kun je voor persoonlijkheidsstoornissen terecht bij het NPI (waar ik tot voor kort werkte), voor alcohol- of drugsverslaving kun je bij Jellinek terecht (waar ik vorig jaar werkte) en voor depressies en angststoornissen kun je bij PuntP terecht (waar ik sinds 4 oktober werkzaam ben).

Nu ik toch bezig ben: Wij zoeken nog collega’s voor de zorgadministratie – bekijk hier de vacature: Vacature: Administratief medewerker Zorg – Arkin (werkenbijarkin.nl)

Wil je mijn collega worden? Solliciteer 😊

Herdenking Bijlmer ramp 30 jaar geleden
Ik was nog niet geboren en woonde nog niet in Amsterdam. Maar het eerste waar ik over hoorde als het woordje Bijlmer ramp viel was dat mijn oom en tante in een flat vlakbij de Bijlmer ramp woonden. Zij zijn ongedeerd geweest, maar het kwam toch aardig dichtbij voor hen. Mede door die verhalen weet ik hoeveel impact dit heeft gehad op de mensen. Ik heb de herdenking gevolgd via de NOS en heb veel respect voor de manier waarop de slachtoffers zijn herdacht. De verhalen van de nabestaanden raakte me heel erg, omdat ik me heel goed kon inbeelden hoe hun leven voor altijd veranderd is.

Aanwezig bij documentaire Beste meneer Bouterse
Op de dag van mijn tweede tentamen ben ik in de avonduren aanwezig geweest bij de première van de documentaire Beste meneer Bouterse in het Filmhuis te Den Haag. De documentaire is gemaakt door Ananta Khemradj. Ik was aanwezig om haar te supporten, maar ook vanwege mijn interesse in de Surinaamse geschiedenis. De Surinaamse geschiedenis vind ik interessant omdat mijn ouders (vooral mijn moeder) de periode 1975 – 1982 (waar de documentaire over ging) bewust heeft meegemaakt. De documentaire is een zoektocht naar onbeantwoorde vragen over wat er zich in die tijd in zowel Nederland als Suriname heeft afgespeeld. Vele mensen kennen de decembermoorden en de onafhankelijkheid, maar ik wist bijvoorbeeld niks over de binnenlandse oorlog en de gevolgen hiervan voor de Republiek Suriname. Kortom, het was een hele leerzame avond – de documentaire was heel mooi en het nagesprek op de avond met Jan Pronk, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, smaakt naar meer. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Wil je de documentaire ook bekijken? Check: Beste meneer Bouterse – 2Doc.nl

 

Werkuitje MS de Jordaan
De dag na de documentaire stond er een werkuitje gepland! We hebben een feestcommissie op het werk en die had de avond uitgestippeld. We verzamelden ons bij de Adam Toren, aan het water. We stapten op de boot MS de Jordaan en werden tijdens de rondvaart vermaakt. Onder leiding van een echte Amsterdammer werden de Amsterdamse nummers zoals Woonboot aan de Amstel, Vrolijke Koster en O Johny gezongen. Ik heb me flink vermaakt! Veel gelachen en weer een ervaring rijker.

Uitslag slaaponderzoek
Dinsdag 11 oktober om 09:00 uur, het moment van de waarheid voor mij. Ik was best gespannen, want mijn gevoel zei dat ik zeker slaapapneu had, omdat een van de symptomen is: “continu vermoeid zijn, nooit uitgeslapen voelen” en dit symptoom voor mijn gevoel best vaak aanwezig was.

Mijn gevoel werd bevestigd na het horen van de uitslag. Ik heb slaapapneu. De eerste vraag die ik stelde aan de arts was: Is dit permanent of tijdelijk? De arts kon mij daar geen eenduidig antwoord op geven. Dat verschilt per persoon. Wat je vaak ziet is dat het permanent is, maar dat de “stops” in je slaap afnemen.

De uitslag kwam neer op gemiddeld 16 stops per uur. Dat wil zeggen dat ik gemiddeld 16 keer per uur een stop heb in mijn ademhaling, waardoor ik niet de REM slaap kan komen en mijn lichaam daardoor niet goed kan herstellen tijdens de slaap.

Hoe wordt slaapapneu dan behandeld? Slaapapneu kon voor mij op twee manieren worden behandeld: 1. Operatie en 2. Slaapapparaat. Optie 1 zou 7 tot 8 weken in beslag nemen en met optie 2 kon ik deze maand al starten. Ik koos voor optie 2 en kreeg een slaapapparaat toegestuurd, waarna Vivisol telefonisch contact zou opnemen om alles goed te laten installeren en vragen te beantwoorden. Zij zouden mij ook de komende maand monitoren en daarmee een advies vaststellen. Met de uitslag in mijn hoofd, viel er best wat spanning weg bij mij. Ik wist waar ik aan toe was, dat voelde ergens wel fijn.

Fotoshoot Artikel EO
Later op de dag had ik een fotoshoot met de EO voor een artikel in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger, waar ik mij als ambassadeur voor inzet. Ik kom in de volgende blog terug op het artikel. Mijn moeder had ik voor de fotoshoot de uitslag al verteld en zij was geschrokken. Maar zij vertelde mij dat ik gewoon alles er aan moet doen om de therapie goed te volgen. Wie weet verdwijnt het wel bij mij. #positiefblijven

Aanwezig bij programma Jinek
Op donderdagavond 20 oktober, na de wedstrijd Arsenal – PSV was ik aanwezig bij het programma Jinek. Samen met Gianni waren we o.a. getuige van een mooi afscheid van de schaatslegende Sven Kramer. De man heeft gewoon 62 medailles gewonnen – een ongelofelijk aantal! Verder hebben we genoten van een mooie avond.

Divali
Maandag 24 oktober was het zover, het welbekende lichtjesfeest. Divali hoort samen met Holi tot de belangrijkste feestdagen binnen het hindoeïsme. De feestdag wordt ook wel het lichtjesfeest, of feest van het licht genoemd. Dat is ook precies wat Divali betekent: in het Sanskriet, de taal waarin veel oude hindoeïstische teksten zijn geschreven, betekent het een rij lichtjes.

Het feest vindt meestal plaats in oktober of november, in de maanden van de Gregoriaanse kalender, en duurt tussen de twee en vijf dagen. Hoe lang een hindoe het feest viert, is meestal afhankelijk van de tradities binnen de familie. Deze datum in oktober of november is afhankelijk van de volle maand in de hindoekalendermaand Asvin. Het feest vindt namelijk plaats op de eerste dag van de volle maan in deze maand, en kan daardoor jaarlijks op een ander moment vallen.

Met Divali wordt dus het licht gevierd. Hindoes doen dit, omdat ze geloven dat er kwaad in de duisternis zit. Door deze lampjes proberen ze het kwaad te verjagen. In de week voorafgaand aan Divali wordt er grondig schoongemaakt in huis. Dit is ook weer een manier om het kwaad te verdrijven.

Vervolgens wordt het huis helemaal vol gezet met lichtjes en bloemen, en is het tijd om grote groepen familie en vrienden uit te nodigen. De nachten tijdens Divali zijn lang, en gaan gepaard met enorm veel lekkernijen. Vooral zoet eten is dan populair, en dit wordt gezamenlijk onder de lampjes gegeten.

Kortom de essentie van Divali is: “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Meer weten? Er zijn genoeg hindoestaanse organisaties die antwoord kunnen geven op de vragen:
Check SOHAM
Check Mijn Hindoeïsme
Check HSFN

 

PSV – Arsenal
De donderdag 27 oktober stond er een heel mooi potje op het programma: PSV – Arsenal in het Philips Stadion! Wat een mooie wedstrijd werd het. PSV won met 2-0.

Start gebruik slaapapparaat
Op vrijdag 28 oktober werd het slaapapparaat geleverd en daarna ben ik het een week later gaan gebruiken, onder leiding van Vivisol – het bedrijf dat de slaapapparatuur levert. Hier zal ik in de volgende blog een update over geven.

Dat was de terugblik op oktober 2022. De andere maanden volgen nog!

Soso lobi,

Viroen

 

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!