Het jaar 2013

Het jaar 2013

Beste allemaal,

Vanaf mei 2011 ben ik mantelzorger van mijn moeder. In mei 2021 betekent dit dat ik 10 jaar mantelzorger ben. In het kader hiervan zal ik per jaar terugblikken. In dit artikel staat het jaar 2013 centraal.

Januari 2013 – Maart 2013: Periode van te nemen hindernissen
Zoals ik al beschreef in het artikel van 2012 kwamen wij uit een moeilijke periode met het overlijden van mijn oom, de heimwee naar Den Haag en het geregel om de perfecte balans te vinden omtrent de zorg van mama. Hoe zag zo een gemiddelde dag eruit op dat moment?

Voor mama:
07:30: Uit bed, toilet en tandenpoetsen
08:00: Samen ontbijten.
08:15: Aankomst thuiszorg
08:30: Aankomst wijkverpleging
09:15: Mama klaar, wachten op de taxi om naar de dagbesteding te gaan.
09:30: Aankomst taxi
10:00 – 14:30: Dagbesteding
15:00 / 15:15: Aankomst bij dialyse
15:30 – 18:00: Dialyseren
18:00: Wachten op de taxi
18:30 / 18:45 / 19:00  Thuis
20:30 / 21:00 / 21:30 Naar bed

Voor Viroen:
06:30 Opstaan
07:30 Ontbijt maken en ondersteunen van mama.
08:00 Samen ontbijten met mama
08:30 – 17:00 School
16:00 – 16:30 Bellen met dialyse – taxitijd mama.
17:00 – 18:00 Eigen tijd – reizen naar dialyse
18:30 / 18:45 / 19:00 Thuis
20:30 / 21:00 / 21:30 Mama naar bed helpen
22:00 – 00:00 Studeren + eigen tijd

Wat waren de hindernissen?
Thuiszorg in de avonduren
Nadat wij een paar maanden thuiszorg in de avonduren hadden voor medicatie kwamen wij hier in het voorjaar van 2013 op terug. We vonden het moeilijk om aan te geven wanneer mama thuis zou zijn, want we wisten niet van tevoren wanneer de rolstoeltaxi ons kwam halen van de dialyse. De rolstoeltaxi kwam regelmatig tot vaak te laat.  Gevolg: In praktijk gaven wij de medicatie uit de baxterrol en noteerde wij in de zorgmap. Daarom hebben wij na een tijd besloten om geen thuiszorg in de avonduren meer te nemen.

Studie verliep moeilijk
Na een aantal maanden had ik mijn draai gevonden met de studiegenoten, de docenten en de moeilijkheidsgraad van de vakken. Maar het overvolle schema eiste zijn tol in het 2e halfjaar. Niet gek natuurlijk, de combinatie studie, zorg en werken bij AH To Go is een behoorlijke opgave. De eerste tentamenweek van mijn eerste jaar behaalde ik allemaal onvoldoendes. Ik moest op een gegeven moment hulp krijgen, zodat de druk niet boven mijn hoofd steeg. Ik ben in gesprek gegaan met de decaan. De decaan heeft mij op een bijzondere lijst geplaatst en dat voelde voor mij fijn, maar tegelijkertijd ook ongemakkelijk. Maar het was niet anders. Ik besloot om mezelf te herpakken en de herkansingen gingen beter.

Donderdag geen dagbesteding
Donderdag was voor ons gezin een struggle dag, want mijn moeder moest alleen thuisblijven totdat ze moest gaan dialyseren in de middag. Donderdag was eens in de twee weken een vrije dag van mijn vader en de andere weken ging mijn schoonzus in haar lunchtijd langs bij mijn moeder. Dan stuurde ze mij een appje of alles goed was.
Maar mijn vader en ik vonden de donderdag altijd lastig, want je wilt op je vrije dag ook even je eigen tijd hebben. Dus kwamen we via onze thuiszorgorganisatie bij Markant uit. Zij leverden op dat moment zorgvrijwilligers. Zorgvrijwilligers waren mensen die zich hadden ingeschreven of die een zorg gerichte studie volgden. Vanaf eind maart kregen we uiteindelijk hulp d.m.v. een zorgvrijwilliger op de donderdag. De enige kanttekening, er mocht geen handeling worden verricht door de vrijwilliger – daarmee doel ik op transfer rolstoel naar toilet of rolstoel naar bed.

Dat waren de hindernissen van dat moment. Maar er gloorde al wat moois aan het einde van de tunnel.

Vlak na het intake gesprek met Markant over zorgvrijwilligers vroegen de twee dames: “Viroen, zou het je leuk lijken om je verhaal te delen, want je bent een jonge mantelzorger”.Ik zei: ” Jullie mogen mijn contactgegevens opschrijven en dan hoor ik graag van jullie”. En eind maart 2013 kwam er een telefoontje van Youngworks of ik het leuk zou vinden om mee te doen aan de week van de jonge mantelzorger. Ik twijfelde eigenlijk geen moment en keek uit naar de voorbereidende sessies voor de week van de Jonge Mantelzorger.
 
Mei 2013: Start media avontuur en project Week van de Jonge Mantelzorger
Na twee sessies met alle Jonge Mantelzorg ambassadeurs in april en begin mei 2013, ging het project eind mei 2013 eindelijk van start! Doel van het project: Het herkennen en erkennen van jonge mantelzorgers op scholen. Door middel van onze eigen verhalen brachten wij impact op scholen. Hoe weet ik dat? Nadat wij onze gebeurtenissen en levensverhalen deelden werd een hele drukke klas in één keer rustig. We begonnen op het ROC Top aan de Wibautstraat in Amsterdam en eindigde op het ROC Zuid.

Voor, tijdens en na de week werden wij, de jonge mantelzorgers, er al op gewezen dat er mogelijk pers bij komt kijken. Toen de organisatoren, Youngworks en Markant, dit ons meegedeeld hadden, konden zij ook niet voorzien dat er zoveel aanvragen vanuit de media zouden komen.

Media schema van Viroen:
Voor de week van 27 mei werd ik geïnterviewd door AT5, EditieNL
Tijdens de week werd ik geïnterviewd door Hart van Nederland, FUNX en Folia.
Na de week werd ik gevraagd door een magazine van de EO, BEAM. 

Ik had nog nooit zoveel camera’s over de vloer gehad als op dat moment. Ik was dankbaar voor alle aandacht, maar bleef ook realistisch – dit is mijn leven en daar verandert de media aandacht niks aan. Nu ikzelf terug kijk naar die periode is het allemaal heel snel gegaan. Dat is het leven ook, vandaar dat ik ook altijd geniet van iedere dag dat ik mag zien, horen en leven. Het zijn de kleine dingen waar we iedere dag dankbaar voor moeten zijn, vergeet dat niet lieve mensen!

Juli 2013: Met een bijzonderheid door naar jaar 2 en ontslag AH To Go
Na een drukke meimaand was het in juni tijd voor het laatste tentamenweek. Met hard werken en leren behaalde ik 17 studiepunten voor het 2e halfjaar. Daarmee kwam ik uit op 44 punten. Dat was een jaar daarvoor genoeg geweest. Maar sinds het studiejaar 2012/2013 is 50 studiepunten het minimale om over te gaan naar jaar 2. Ik diende voor de examencommissie te komen en die boog zich over mijn prestaties en hield daarbij rekening met mijn bijzondere situatie. Uiteindelijk gunde de commissie mij een overgang naar jaar 2.
Ik was opgelucht, maar nam ook direct maatregelen zodat het niet meer zo ver hoefde te komen. Op 15 augustus 2013 nam ik ontslag bij AH To Go. De focus ging 100 procent op de combinatie studie en zorg.

September 2013: Mama 50 jaar
Op 15 september 2013 is Mama 50 jaar geworden en dat betekende tijd voor een feest! Echter, was de feeststemming niet zo groot in onze familie want een jaar eerder overleed de jongste broer van mijn moeder en het verdriet was nog voelbaar. Gemengde gevoelens, maar mijn moeder werd maar één keer 50. We vierden haar verjaardag in de zaal en het was een grote verrassing voor haar. Ze was er hartstikke blij mee!

December 2013: Kerstdiner op TV
Zoals ik al vertelde in het stukje in mei kwam er veel media aandacht bij de Week van de Jonge Mantelzorger, waaronder Hart van Nederland. Hart van Nederland had een mooi item gemaakt en had het idee om met kerst een van de meest bekeken items te verrassen. De keuze viel op mij en drie dagen voor kerst werd ik dus verrast. Ze gingen iets typisch Surinaams maken en nodigde stichting Sahara Dance uit voor wat entertainment. Helaas is het al 8 jaar geleden, dus het kerst item is niet beschikbaar – maar wat hebben we genoten!

Dit was het overzicht van het jaar 2013, een jaar waarin veel gebeurde en een hoop veranderde voor mij. Ik ben er uiteindelijk op een goede manier mee omgegaan en dat is iets waar ik blij mee ben.

Mochten jullie nog vragen hebben over datgene wat er in 2013 gebeurde, stuur mij een DM op Instagram of een PB op Facebook of stuur mij een mail naar info@viroen.nl

Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je omgeving.

Soso lobi,
Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!