Het jaar 2014

Het jaar 2014

Beste allemaal,

Vanaf mei 2011 ben ik mantelzorger van mijn moeder. In mei 2021 betekent dit dat ik 10 jaar mantelzorger ben. In het kader hiervan zal ik per jaar terugblikken. In dit artikel staat het jaar 2014 centraal.

Januari 2014 – April 2014 Start van een nieuwe chapter
HSFN
Het jaar begon voor mij met een nieuwjaarsborrel van HSFN. Dit was het eerste event van HSFN waar ik aanwezig was. Ik leerde een aantal mensen kennen, die ik tot op de dag van vandaag vrienden mag noemen. Een nieuw tijdperk was gestart.

School
Tegelijkertijd was het in jaar 2 van mijn studie aanpoten. Zoals ik al beschreef in het artikel van 2013 ging ik met een bijzondere reden over naar jaar 2. Ik nam mezelf voor om alles op alles te zetten om deze laatste kans te pakken. Zo nam ik ontslag bij AH to go. Ik zag de bijzondere overgang van jaar 1 naar jaar 2 als een laatste kans, omdat ik graag zonder studievertraging de studie wilde afronden.

In januari hadden we een tentamenweek. Vele medestudenten die ook hun propedeuse hebben behaald waren al aan het stressen voor deze weken. Deze tentamenweken bestonden het 1 a 2 tentamens op een dag. In maart was er ook zo een week en toen had ik 13 toetsen in 2 weken! Het kwam voor mij neer op prioriteiten stellen, want alle toetsen halen was bijna onmogelijk. Eind maart kreeg ik goed nieuws, ik behaalde alle jaar 1 vakken op één vak na en jaar 2 ging wel aardig.

Ajax – PSV
In het najaar van 2013 werd ik uitgenodigd door het AT5 programma Stelling van Amsterdam om mijn mening te geven als mantelzorger bij een stelling van de dag. Naast mij werden er nog 2 personen uitgenodigd: Karin de Roo van Markant en Eric van der Burg, toenmalig wethouder Zorg, Sport en Recreatie van Amsterdam.
We zaten allemaal op een andere plek. Ik zat thuis, Karin zat op kantoor en Eric zat ook op zijn kantoor. Voor de uitzending kregen we elkaar te zien en was er een korte voorstelronde. Ik vertelde over mijzelf en mijn mantelzorg leven. Daarnaast vertelde ik dat ik een groot PSV fan ben. Eric stelde zich ook kort voor en wees naar het schilderij achter hem en zei: Ik hoef je denk ik niet uit te leggen voor wie ik ben ;). Er hing namelijk een portret van Kluivert, Davids, Seedorf en Rijkaard met de CL beker. Toen zei ik ja u bent voor Ajax.
Na de uitzending spraken we elkaar nog even en beloofde Eric: “Viroen, ik ben onder de indruk van jou als mantelzorger. Ik wil je graag eens meenemen naar een voetbalwedstrijd.” In januari 2014 stond Ajax – PSV op het programma en dat wist Eric. Dus hij zei ik hou je op de hoogte. Eind december kreeg ik een mailtje van hem of ik zin had om naar Ajax – PSV te gaan met hem. Ik aarzelde geen moment. Over de wedstrijd wil ik niet te lang schrijven, want PSV verloor ;). Maar een dierbare herinnering.

Mama situatie
Mama situatie was op het moment goed. Haar routine van 4 keer per week dagbesteding en 4 keer per week dialyse verliepen goed. Er liepen op dat moment onderzoeken om te kijken naar de mogelijkheid voor niertransplantatie.

Mei 2014: Tweede jaar Project Week van de Jonge Mantelzorger
Eind mei 2014 was het weer zover! Het tweede jaar van de Week van de Jonge Mantelzorger. Opnieuw gingen we langs de scholen. Doel: Scholen bewust maken van het onderwerp mantelzorg. Het was een geslaagde week!

Juli 2014: WK in Brazilië, Propedeuse binnen en naar jaar 3
Aan het einde van de lente brak er een belangrijke periode aan. Situatie: Ik had 58 punten uit jaar 1 en moest nog een vak halen voor mijn propedeuse. Daarnaast moest ik minimaal 40 punten uit jaar 2 hebben om over te gaan. In deze weken was ik vooral gefocust op dat ene vak van jaar 1: Engels. Uiteindelijk haalde ik het vak en had ik ook genoeg punten uit jaar 2 behaald. Op naar de zomer!

In de zomer vooral vermaakt met het WK in Brazilië. Nederland werd derde en ik had samen met mijn ouders alle wedstrijden van het Nederlands Elftal gezien. De wedstrijd tegen Spanje ga ik nooit meer vergeten! Mijn moeder had het vlak voor de wedstrijd al voorspelt: “Die spanjaarden gaan echt hard verliezen.” zei ze.

September 2014: Debuut in de krant Metro
Begin september kwam ik in contact met de gemeente Amsterdam. Zij zochten een aantal mantelzorgers die willen meedoen aan de campagne “Ik zorg”. Uiteindelijk kwamen ze bij mij uit. Ik werd eind september opgebeld door de redactie van Metro. Deze krant las ik op de middelbare school iedere dag en nu had ik de kans om in de metro te staan! Uiteindelijk kwam de fotograaf de volgende dag en volgde er een telefonisch interview. Op 22 september 2014 stond ik met een grote foto in de krant. Ik kreeg appjes en berichtjes van familie en vrienden die het eerder dan mij zagen. Trots gevoel! Dat gevoel had ik vooral toen mijn moeder en vader het artikel zagen.  

November 2014: Begin Facebook blog “Jonge Mantelzorger Viroen”
Na twee jaar het project Week van de Jonge Mantelzorger en een aantal media momenten merkte ik op dat het onderwerp Mantelzorg nog geen alledaags onderwerp zoals pesten was. Ik vond dat het moest veranderen en het onderwerp meer belicht moest worden. Ik besloot een blog op te zetten. Toendertijd dacht ik aan Facebook vanwege de groei en het bereik van Social Media.

Mama situatie
Mama’s situatie was stabiel aan het eind 2014. Ze had wel kleine dingen zoals stijve spieren en hevige kramp aanvallen, maar ze zette zich door de pijn heen en ging goed door. Over het algemeen gingen ook de dialyse behandelingen goed en waren de bloedwaardes stabiel.

Dit was het overzicht van het jaar 2014, een jaar waarin veel gebeurde en een hoop veranderde voor mij. Ik ben er uiteindelijk op een goede manier mee omgegaan en dat is iets waar ik blij mee ben.

Mochten jullie nog vragen hebben over datgene wat er in 2014 gebeurde, stuur mij een DM op Instagram of Facebook of stuur mij een mail naar info@viroen.nl

Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je omgeving.

Soso lobi,
Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!