Het jaar 2015

Het jaar 2015

Beste allemaal,

Vanaf mei 2011 ben ik mantelzorger van mijn moeder. In mei 2021 betekent dit dat ik 10 jaar mantelzorger ben. In het kader hiervan zal ik per jaar terugblikken. In dit artikel staat het jaar 2015 centraal.

Mantelzorg in de media

26 januari 2015
Wat een dag! Samen met Naomi & Floor zou ik voor het eerst live op TV komen. Ik weet nog goed van die dag dat ik 20:00 uur klaar stond en ging wachten op de “taxi”. Toen kwam er opeens een luxe taxi mij ophalen! In de luxe taxi reden we naar Amsterdam West om Naomi op te halen en vervolgens reden we door naar de studio. De chauffeur vertelde mij tijdens de rit dat ik op de plek zat waar Chantal Janzen altijd zit.

Eenmaal in de studio werden wij opgevangen door Hanneke Borger & Rocky Hehakaija, tegenwoordig bekend van Wie is de Mol en het voetbalspel FIFA. Zij liepen met ons naar de visage ruimte en de redactie nam het programma met ons door. Toen was het 22:35. Ons stukje werd eerder opgenomen vanwege het gegeven dat jongeren onder de 18 niet later dan 23:00 uur op TV mogen zijn. Floor en Naomi waren jonger dan 18 en ik was op dat moment 21. We waren dus semi live. Ons stukje werd om 22:45 opgenomen totdat de echte live uitzending begon.
De eerste take herinner ik mij nog goed, Eva maakte een fout en ik liep vast in mijn tekst. Gelukkig mocht het opnieuw, haha. Op dezelfde avond ontmoette ik Emile Roemer, toendertijd de voorman van de SP.  


Studie
Februari – Juli 2015 Minor HRM voor niet HRM’ers
Dit half jaar van mijn studie begon ik aan een Minor HRM voor niet HRM’ers. De minor was fantastisch. Ik leerde studenten van andere studies kennen en leerde vooral samenwerken met studenten uit verschillende vakgebieden. Toegepaste psychologie, bouwkunde, bedrijfseconomie en commerciële economie het kwam allemaal voorbij.

Voor mij was het wel spannend om ook studenten die ik niet ken te vertellen hoe mijn privé leven eruit ziet. Zoals je hierboven kunt lezen was ik de maand ervoor dus op TV bij Eva Jinek en dat hielp mij over een bepaald punt heen. Aan de hand van het filmpje kon ik mensen al meer inzicht geven in mijn situatie, want beelden zeggen meer dan woorden. 

Tijdens de minor was de combinatie zorg en studie wat beter vol te houden. Minor was niet fulltime en ik had daardoor genoeg tijd om mijn zorgtaken te verspreiden. Let wel, mijn moeder woonde nog thuis – dus ik had meer zorgtaken en verantwoordelijkheden dan ik nu op een dag heb. Vragen over zorgtaken gingen als volgt: Oke, wie zorgt voor haar ontbijt? Wie zorgt dat ze naar bed kan? Hoelaat gaat ze slapen? Wat wilt ze eten?

September – December 2015 Stage bij de gemeente Amsterdam
Zoals ik in het artikel van 2014 beschreef kende ik iemand die bij de gemeente Amsterdam afdeling Zorg; team informele Zorg werkte. Zij was de projectleider van het mantelzorgproject van de gemeente Amsterdam. Zij vroeg mij eens of ik een stageplek zocht en toen gaf ik aan dat ik per september 2015 een stageplek zocht. Zij is toen gaan rondkijken bij haar afdeling en nam mij onder haar hoede. En met succes! Ik heb een geweldig half jaar beleefd bij de gemeente Amsterdam en heb een goede indruk achtergelaten. Alleen draaide deze stageperiode niet alleen om het meewerken, maar om het onderzoek. Wordt vervolgd..

PSV
18 april 2015: Kampioenschap nummer 22
Als echte PSV fan kon deze gebeurtenis in 2015 niet ontbreken! Na 7 jaar naast de titel te grijpen, werden we in 2015 kampioen met een puntenrecord van 93 punten! Ik was er echt blij mee! Het kampioenschap van Memphis en Gini, tegenwoordig de twee grote mannen van het Nederlands Elftal.

15 september 2015: PSV vs Manchester United 2-1
De 52e verjaardag van mijn moeder en onze rentree in de groepfase van de Champions League eindigde in een overwinning op het grote Manchester United met Memphis Depay. 

Mantelzorg anekdote
Mijn moeder woonde in 2015 thuis en dat ging met ups en downs. Een anekdote uit dat jaar: Ik herinner mij nog goed dat ik op een stagedag werd opgebeld, dat de rolstoeltaxi voor de dagbesteding nog niet was gekomen en mama alleen thuis was. Op dat moment gaan alle alarmbellen in je hoofd af en ging ik uiteindelijk in overleg met de stagebegeleider met spoed naar huis. Eenmaal thuis bleek dat ze nog steeds niet was opgehaald. Toen heb ik de rolstoeltaxi afgebeld en haar vervroegd naar de dialyse laten gaan, met een andere rolstoeltaxi. Nadien heb ik een hartig woordje gesproken met de dagbesteding en de vervoerder. De dagen daarna zorgde het vooral namelijk voor een klein trauma bij mn moeder. Gelukkig is ze daar snel van hersteld en kon ze weer vertrouwd wachten op de rolstoeltaxi.

Dit was het overzicht van het jaar 2015.

Mochten jullie nog vragen hebben over datgene wat er in 2015 gebeurde, stuur mij een DM op Instagram of Facebook of stuur mij een mail naar info@viroen.nl
Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je omgeving.

Soso lobi,
Viroen

 

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!