Het jaar 2016

Het jaar 2016

Beste allemaal,

Vanaf mei 2011 ben ik mantelzorger van mijn moeder en dat betekent dat ik 10 jaar mantelzorger ben. In het kader hiervan zal ik per jaar terugblikken. In dit artikel staat het jaar 2016 centraal.

Januari
Het was een maand vol verrassingen. Het begon heel goed; afstudeerstage was geregeld en het leek erop dat ik in juli 2016 klaar zou zijn met mijn studie, maar plots kwam daar het bericht. Onderzoek niet gehaald en daarmee was een halfjaar vertraging een feit. Het was een klap voor mij, omdat ik erg uitkeek naar de afronding van mijn studie. De laatste week van januari ging ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van Jay naar Barcelona. Een long weekend gedachten verzetten, het heeft me achteraf gezien wel geholpen.

Februari
Het was een maand vol onzekerheden. Eind januari meldde ik mijn stagebegeleider dat het afstuderen niet door kon gaan en toen hebben wij samen besloten om de afstudeerstage om te zetten in een meewerkstage, zodat ik het onderzoeksgedeelte kon overdoen en niet op het laatste moment in stress een andere stage moest zoeken. Uiteindelijk is het allemaal op gang gekomen en had ik in deze maand kennis gemaakt met de ondernemers van World of Food. Aardige, hardwerkende mensen was mijn eerste indruk. Ik had de knop omgezet voor mezelf en ging het allemaal beleven.

Maart
Het was de maand van verandering. Verandering in de zin van afspraken maken met ondernemers(iets wat ik nooit eerder had gedaan). Daarnaast behaalde ik mn rijbewijs, iets wat een grote opluchting was.

April
Het was de maand van beslissingen. De beslissingen in mijn onderzoek, in mijn planning voor de zomer etc.

Mei
Het was de maand van de afronding. Mijn onderzoek was in de afrondende fase, de ontknoping in de Eredivisie (8 mei) en moederdag.

Juni
Het was de maand van de vreugde; ietwat zweverig. Mijn onderzoek behaald, vaderdag en natuurlijk het gevoel van vakantie.

Juli
Het was een maand dat volgt na een succesvolle maand; de maand van benen op de grond, tegenslag. Op 7 juli struikelde ik en scheurde mn enkelband.  Twee weken erna kreeg mijn moeder haar infarct en werd zij opgenomen in het ziekenhuis. Een maand die zo mooi begon, met mooi weer(zonnig) eindigde in mineur. Dit had zijn impact op de volgende maanden.

Augustus
De maand van het herstel/revalideren. Mijn moeder werd op 02 augustus overgeplaatst naar Diemen (Berkenstede) op de revalidatie afdeling. Ik moest nog een maand revalideren voordat ik weer pijnvrij normaal kon lopen. Het maakte mij bewust wat het leven inhoudt; ups en downs. Ik zei tegen mezelf; ik moet deze down overwinnen om een up te verdienen.

September
De maand van besluiten en iets nieuws. In de maand september werd ik 22 en mijn moeder 53. Een maand die beter kon beginnen: we kregen het nieuws dat mama een indicatie voor een verpleeghuis zou krijgen en dat het wachten was totdat er een kamer vrijkwam op de verpleegafdeling van het zorgcentrum Berkenstede. Tegenover dit nieuws stond dat ik per 26 september zou beginnen bij de afdeling Zorg van de Gemeente Amsterdam en dat was voor mij best goed nieuws. Alleen bleef het nieuws van verpleeghuis best hangen en voelde dit nieuws eigenlijk meer als een goedmakertje.

Oktober
De maand van ontdekking/vernieuwing. Ik begon met een cursus van Waani Connects over de Bhagvad Gita ‘Zoals ze is’.  Ik wist vooraf niet veel van het hindoeïsme en wilde door deze cursus een inkijk krijgen in het geloof. Het is een aanrader! Een 10 weekse cursus waarin je wordt meegenomen in de onderwerpen van de bhagvad gita.

November
De maand waarin het afwachten was. Afwachten of er een kamer vrij kwam voor mama en afwachten of ik een afstudeerstage zou kunnen krijgen. De kamer van mama kwam nog niet vrij in november; maar we kregen al wel signalen dat ze bovenaan de lijst stond. Uiteindelijk kwam er eind november duidelijkheid; ik kon per 1 december aan de slag bij directie p&o. Met goedkeuring van school kan ik dan per februari afstuderen. Dat is inmiddels gelukt.

December
De maand van de definitieve vernieuwing. Ik begon per 1 december bij P&O en sinds twee weken ook 2 dagdelen bij de afdeling Zorg(tot eind van het jaar 2016). Rond de 2e week van december hoorden we dat haar kamer gereed was. We hebben toen alles snel moeten verhuizen(daar was ik niet over te spreken, maar er komt nog een gesprek met de directrice van berkenstede hierover) en hebben we in een week tijd alles ingericht

Dit was mijn jaaroverzicht van 2016. 

Mochten jullie nog vragen hebben over datgene wat er in 2016 gebeurde, stuur mij een DM op Instagram of Facebook of stuur mij een mail naar info@viroen.nl
Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je omgeving.

Soso lobi,
Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!