Het jaar 2019

Het jaar 2019

Beste allemaal,
Vanaf mei 2011 ben ik mantelzorger van mijn moeder en betekent dit dat ik 10 jaar mantelzorger ben. In het kader hiervan zal ik per jaar terugblikken. In dit artikel staat het jaar 2019 centraal.

Januari 2019 – “Een goed begin is het halve werk.”
Nieuwjaarsdag om 08 uur bij Bol com begonnen
Op 2 januari vernamen wij dat mama genezen was van haar oogontsteking!
Van 5 januari tot 8 januari mama opgenomen in AMC – overvulling vocht mbt dialyse.
Op 10 januari kwam mij eerste mantelvlog online! Check: https://youtu.be/CgIJ4AKkQQs
Op 19 januari opnames voor filmpje Young Amsterdam Awards 2019
Op 26 januari 2019 maakte Mohammed Ihattaren zijn debuut voor PSV op 16 jaar en 347 dagen!
Op 27 januari 2019 volgde de wedstrijd Feyenoord vs Ajax 6-2. Mama had een geweldige dag!

Februari 2019: “Dag meelopen, ESPHM & de Young Amsterdam Awards.”
Op 6 februari liep een verslaggever van NPO Radio 1 / EenVandaag met mij mee. Het was een lange dag, want uitgerekend op die dag moesten wij 2,5 uur wachten op de rolstoeltaxi. Zie hier het volledige verslag van de dag:
Op 7 februari ben ik naar de open dag van de ESPHM te Rotterdam geweest en gekeken of de vervolgstudie die ik in de toekomst wil gaan volgen aansluit bij mijn verwachtingen. Na de open dag bleef ik het goede, bevestigende gevoel behouden. Ik zal ooit gaan studeren aan de ESPHM!
Op 18 februari waren de Young Amsterdam Awards. Ikzelf was genomineerd voor de award: Maatschappelijke betrokkenheid. Ik werd niet verkozen tot winnaar van de award, maar dat was onze welbekende Sulayman! Met een geweldige speech zette hij de kroon op een geweldige avond! Tevens werd Avianka verkozen tot de eerste jongerenburgemeester van Amsterdam!

Maart 2019: “Bijwonen Eretribune, werken bij Bol en de cruciale voetbalwedstrijden.
Op 9 maart was ik voor het eerst in het Endemol gebouw. Het programma “De Eretribune” werd opgenomene en uitgezonden. De hoofdwedstrijd was: PSV – NAC Breda. Het ging stroef, einduitslag 2-0.
Op 13 maart een controle afspraak omtrent haar ogen. Alles was in orde; geen bacterie of ontsteking.
Op 18 maart 2019, de dag van de “aanslag” in Utrecht. Het bleek op die dag vlakbij het gebouw van Bol te zijn gebeurd, waardoor er geen bus of OV richting Utrecht Centraal reed. Hierdoor moest ik naar Utrecht Centraal lopen. Vlak nadat ik begon met lopen, bleek de dader gepakt te zijn. Een dag om niet meer te vergeten.
Op 21 maart ben ik voor het eerst naar de Kuip geweest voor de wedstrijd Nederland – Wit Rusland(4-0). Een geweldige avond!
Op 31 maart was het Ajax – PSV, de kampioenswedstrijd. Deze wedstrijd heb ik samen met Viresh en mama bekeken. Helaas was het resultaat minder goed, maar wel een leuke, spannende wedstrijd gezien.

April 2019: “1 jarig bestaan Stichting Everyday People, fotoshoot artikel Vierstroom Magazine, PSV – ADO / Ajax in CL Topvorm, Diploma uitreiking.”
Op 4 april 2019 was het zover, het 1 jarig bestaan van Stichting Everyday People in Le Grand te Rotterdam. Ik support de stichting en Asha al sinds het begin!
Op 11 april 2019 een fotoshoot gehad voor een artikel in Vierstroom Magazine.
Op 16 april 2019 werd het goede spel van Ajax beloond tegen Juventus. Voor het eerst sinds PSV in 2005 haalt een Nederlandse club de halve finale van de Champions League.
Op 21 april 2019 ben ik na een lange tijd(voor april ben ik daar een lange tijd niet geweest) weer naar het Philips Stadion geweest. Dit keer was het met Glodi naar PSV – ADO.
Op 23 april 2019 was het zover, het moment waar ik al die jaren voor heb gewerkt, mijn HBO diploma. Mijn ouders zijn trots, ik ben blij en we gaan op naar nog meer hoogtepunten!
Mei 2019: “Laatste weken bij Bol, opnames Sarnami TV en sondevoeding mama.”
Gedurende de maand mei heb ik een aantal gesprekken gehad met YoungCapital over het traineeship Finance bij YoungCapital Next, waar Aegon een van de potentiele werkgevers is.
Aan het eind van de maand kreeg ik na een gesprek bij Aegon en een kort sollicitatietraject bij YoungCapital te horen dat ik per 3 juni mocht gaan starten bij Aegon!
Het bovenstaande hield in dat ik aan mijn laatste weken bij Bol begon. De dag van de CL Finale, 1 juni 2019, was mijn laatste werkdag. Ik heb genoten van de tijd bij Bol.com en zou iedereen het bedrijf aanraden!
Tussen het solliciteren door had ik op 23 mei een opname voor Sarnami TV. Bekijk hier de uitzending: https://youtu.be/0Ys1vX0OMfY
De opnamedag zelf was een zware dag, niet vanwege de opname maar vanwege de ingreep bij m’n moeder. Zij kreeg namelijk haar sonde en ik was de hele ochtend/middag in het ziekenhuis bij haar. Gelukkig is alles goed gekomen en heeft de sondevoeding zijn werk gedaan!

Juni 2019: “Eerste weken bij Aegon, Week van de Jonge Mantelzorger in Den Bosch en interview met NPO 3 FM
Zoals in de vorige update benoemd, ben ik op 3 juni 2019 begonnen bij Aegon. Na twee weken theorie en training, gingen we de lijn in. Nu bijna zeven maanden ben ik veel zelfverzekerder aan de lijn. Mooie ontwikkeling!
In de week van 3 tot 7 juni 2019 was het de Week van de Jonge Mantelzorger. Voor het eerst deden 21 gemeenten o.l.v. Vanzelfsprekend mee aan de week. Heel trots op het werk van Vanzelfsprekend. Zij nodigden mij uit om tijdens de start van de week van de jonge mantelzorger te spreken over mijn verhaal en bezigheden.
Aan het einde van de week van de jonge mantelzorger werd ik telefonisch geïnterviewd door de redactie van 3FM. Check het artikel hier: https://www.npo3fm.nl/…/388067-mantelzorger-viroen-24…
Juli 2019: “Seizoenskaart PSV binnen, Kwaku, PSV – FC Basel.”
Op 6 juli kreeg ik mijn seizoenskaart van PSV binnen. Hiermee begon de interesse in het aankomende seizoen te groeien!
In de juli maand vrij rustig aan gedaan, veel met m’n moeder bezig geweest – werken en af en toe chillen. Zo ook op zaterdag 21 juli 2019. Ik was aanwezig op het Kwaku Summer Festival. Sinds ik in Amsterdam woon ben ik elk jaar aanwezig bij dit festival.

Op 23 juli, de eerste thuiswedstrijd van PSV, was direct een heel aantrekkelijke wedstrijd met een goede afloop. Het werd 3-2 voor PSV. Wat het met mij deed? De beelden spreken voor zich

Augustus 2019: Weekend Milan Zuiderpark, Raksha Bandhan & PSV naar EL
In het weekend van 2, 3 & 4 augustus was het jaarlijkse festival Milan in het Zuiderpark Den Haag. Op vrijdag 2 augustus ging ik samen met Armand. We hadden Broederliefde nog niet live gehoord en dit was m’n kans om hen wel te horen.
De zondag 4 augustus ging ik samen met Jay, Vashu, Gianni en Suradj naar Milan. Daar kwamen wij meneer Santokhi tegen en signeerde hij de aangeschafte VHP boeken. Het VHP boek was ter ere van het 70 jarige bestaan van de partij. Het was een heerlijk weekend!
Op 15 augustus was het Raksha Bandhan. Ik ging op bezoek bij mijn didi, Varsha. In de avonduren ging ik naar PSV – Haugesund(0-0), een verschrikkelijke wedstrijd, maar PSV ging door naar de EL.
Op 20 augustus werd mama plots opgenomen in het ziekenhuis. Het ging achteraf om een hersenbloeding. Na een paar dagen mocht ze weer naar huis.
Op 25 augustus ging ik samen met o.a. Nisha & Sarvesh naar Phantasialand. Het was gezellig!
Op 31 augustus gingen wij gezamenlijk boodschappen doen en gingen wij langs meneer Ceelie, een vaderfiguur voor mijn moeder. Zij hebben elkaar leren kennen bij de dagbesteding in Berkenstede.

September 2019: Verjaardagsmaand mama en ik, 5x Donyell Malen, PSV – Ajax, Young Heroes 070 & Paneldisscusie event Arnhem over Sarnami.
Op 2 september ben ik 25 jaar geworden. Op 15 september is mijn moeder 56 jaar geworden. Het waren mooie dagen! Nogmaals dank aan een ieder die op mijn moeder of mijzelf welke manier dan ook gefeliciteerd heeft.
Op 6 september maakte Donyell Malen zijn debuut in Oranje en scoorde de 2-3 in en tegen Duitsland!
Op 14 september berichte ik Donyell dat ik onderweg was naar de wedstrijd PSV – Vitesse en dat m’n moeder de volgende dag jarig zou zijn. Hij antwoordde dat hij z’n best ging doen en zo geschiedde 5x Donyell Malen op een unieke avond! Blij dat ik erbij was
Op 20 september gesproken op uitnodiging van Hafida bij een event van Young Community Heroes – Segbroek. Een inspirerende avond vol inspirerende personen!
Op 21 september heb ik mijn verjaardag gevierd in Atlantis Almere. Het was een gezellige avond; ik heb genoten!
Op 22 september 16:30: PSV – Ajax, mijn wedstrijd van het jaar eindigde in 1-1.
Op 27 september gesproken in een paneldiscussie op uitnodiging van Shyama. Het ging over Sarnami en haar cultuur die dreigt te verdwijnen. Daarnaast nader kennisgemaakt met o.a. Rabin Baldewsingh en een aantal boeken gekocht over de geschiedenis van Hindoes in Suriname. Het was een heel interessant event!

Oktober 2019: Verrassing PSV – VVV, Comedy cafe Meervaart, trouwerij van Özdal en Divali!
Op 5 oktober kreeg ik twee vrijkaarten voor de Comedy Café in de Meervaart. Raoel vertelde later: jij was echt de eerste die reageerde. Ik heb goed gebruik gemaakt van de kaarten en genoten van een geweldige avond, thanks bhai Raoel!
Op 6 oktober nam de Jongerenburgemeester van Amsterdam, Avianka, mij mee naar PSV – VVV, omdat zij mij graag in het zonnetje wilde zetten en een wedstrijd vanuit de VIP plek cadeau wilde geven voor mijn verjaardag. In samenwerking met PSV is het gelukt en ik had een dag om van te dromen! Nogmaals vanuit deze plek: Thankyou so much for all the things you did for me! It means a lot to me  Dipo & Avianka
Ik werd ruim een jaar geleden uitgenodigd door een vriend die ik ken vanuit mijn basisschool periode. Hij wilde graag dat ik aanwezig was op zijn trouwerij en zo geschiedde. Op 26 oktober ben ik naar België gereden om zijn trouwerij mee te maken. Leuk feitje het was mijn eerste turkse bruiloft die ik bezocht en heb ook de Halay gedanst 😏💪.
Özdal & Merwe bedankt voor de uitnodiging en nog vele gelukkige jaren na deze!
Op 27 oktober heb ik samen met mn ouders Divali gevierd. Een dag die qua voetbalresultaten vergeten mag worden; PSV – AZ 0-4😪
November 2019: Paar dagen Zurich, premiere Sterker dan 1, interviews RTL Nieuws en Radio D’Leon, Lancering Magazine EP & uitschakeling PSV uit Europa..
Eind oktober, op Halloween, vlogen Suradj en ik naar Zürich om een aantal dagen bij te tanken. September en oktober waren namelijk aardig drukke weken geweest en dan is het fijn om er even uit te kunnen. Zürich is een mooie stad in Zwitserland. Het water dat er stroomt, het berglandschap en de mooie binnenstad maken dat jij je niet kunt vervelen in Zürich.
Nadat wij zondag 3 november waren terug gekeerd begon het vervelende nieuws; mn moeder had een hersenbloeding gehad waardoor haar rechterarm als rechterbeen niet meer goed functioneerde en kracht eruit was. Wat was de oorzaak? Als je eenmaal een hersenbloeding hebt gehad, dan ben je altijd extra vatbaar voor een nieuwe bloeding.
Op donderdag 7 november was het dan zover, de Premiere Sterker dan 1 van mijn broeder Raoel Fatehmahomed! Het was een geweldige show, genoten van de avond en supertrots op Raoel! P.S. kijk allemaal op zijn FB voor kaarten van deze zelfde show op 1 februari 2020 in Den Haag!
Op 10 november was het de dag van de mantelzorg. In het teken van deze dag presenteerde het SCP nieuwe cijfers over het aantal mantelzorgers in 2040. Conclusie: Het tekort zal alsmaar groter worden. Waar er nu 5 mensen om je heen staan als (potentiële) mantelzorger, zo staan er in 2040 maar 3 mensen om je heen.
Voor deze kwestie ben ík geïnterviewd door RTL Nieuws. Mijn mening: ik ben van mening dat wij met alle partijen: bedrijfsleven, lokale ondernemers, scholen, boeren, gemeenten en rijksoverheid bij elkaar moeten komen om hier oplossing voor te vinden. Het is namelijk in belang van de generatie die nu wordt geboren.
Ik hoop dat men wel beseft dat wij hier nu invloed op hebben in tegenstelling tot het klimaat. Voor het klimaat heb je wereldwijde steun nodig. Voor “het mantelzorgplan” heb je te maken met maar 18 miljoen mensen.
Op woensdag 13 november had ik een interview in Pakhuis De Zwijger, daar waar ik in mei 2013 werd geinterviewd door Fernando Halman. Het radio interview ging goed en was eigenlijk ter voorbereiding op het event van maandag 18 november maar dat ging niet door wegens onvoldoende veiligheidsmaatregelen in het Bijlmerparktheater.
Op donderdag 21 november ben ik op uitnodiging van Asha Lachman aanwezig geweest bij de lancering van Magazine Everyday People in het Sparta Stadion.
Het was opnieuw een gezellige avond, waarbij Suradj en ik met Henk Fräser hebben kunnen spreken over de toekomst van het Surinaams voetbal.
Op donderdag 28 november was het een tegenovergestelde avond van de week ervoor. PSV werd definitief uitgeschakeld in de EL. Opnieuw een domper, gifbeker moest leeg: 4-0 voor Sporting Lissabon.

December 2019: Game night HSFN, PSV ontslaat van Bommel na nederlaag bij Feyenoord, Amsterdam Light Festival, Kerstdiner Berkenstede, Kerstdagen & dagje Brugge/Gent!
Op donderdag 5 december was er een Game Night georganiseerd door HSFN. Het was een gezellige, leuke avond! Helaas won het beste team niet #teamYellow, maar dat mocht de pret niet drukken.
Tien dagen later op 15 december speelde Feyenoord tegen PSV. Ik heb samen met mama de wedstrijd gekeken en mama was de winnaar. Een dag later werd bekend dat Mark van Bommel werd ontslagen bij PSV.
Op woensdag 18 december heb ik samen met mijn moeder een kerstdiner gehad in Berkenstede.
Wij hebben aan het einde kerstliederen gezongen en mama straalde, ze genoot! Vroeger zongen we ook veel kerstliederen, want ik zat op een christelijke basisschool en mama zong dan samen met mij mee. Het werd een mooie, gedenkwaardige avond – we hebben er met volle teugen van genoten.
Op zaterdag 21 december ben ik op uitnodiging van Sanjana en gezin mee gaan varen in het centrum Amsterdam in het teken van het Amsterdam Light “Festival”. Het was mijn eerste vaartocht door de grachten sinds de 7,5 jaar die ik in Amsterdam woon. Het was leuk om te ervaren, maar als ik mocht kiezen heb ik liever een zomerdag om te varen!
Afgelopen week was het Kerst. 1e kerst kwam familie langs bij mijn moeder en de 2e kerst heb ik het rustig aan gedaan samen met mijn moeder. We hebben genoten en veel gegeten en gedronken. Gezelligheid was zeker aanwezig

Ter afsluiting van het jaar ben ik afgelopen zaterdag met de broeders naar Brugge en Gent geweest. Een hele leuke, ontspannen dag gehad en het jaar eigenlijk goed geëvalueerd en doelen gesteld voor 2020.

Mochten jullie nog vragen hebben over datgene wat er in 2019 gebeurde, stuur mij een DM op Instagram of Facebook of stuur mij een mail naar info@viroen.nl
Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je omgeving.
Soso lobi,
Viroen

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!