Mantelzorgtip 2 – Praten

Praten
Onderzoeken vanuit het Expertisecentrum Mantelzorg van Markant wijzen uit dat mantelzorgers over het algemeen “weinig tot niet praten over de situatie waarin zij verkeren”.
En dat moet veranderen! Maar waarom?

Ik zie het net als een vicieuze cirkel, waar je uit moet stappen. Door niet te praten, krop je gevoelens op en zoek je bewust/onbewust een afleiding.
Deze afleiding zorgt ervoor dat je hetgeen wat je doet gaat zien als “normaal”, maar het is niet normaal. Want uiteindelijk is dat gevoel er nog alleen heb je het voor een tijdje weten te verdringen.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken. Ik ben zelf een emotie eter. Op het moment dat er grote druk op mijn schouders staat, onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden of dat ik een vervelende dag heb gehad, dan ben ik op zoek naar eten. Wat voor eten? Fastfood! Op een gegeven moment woog ik eind april 32 kilo zwaarder dan 9 jaar geleden(!) Daar moest ik wat aan doen en daar ben ik dan ook mee bezig. Maar wat had mij nou geholpen om de gewichtstoename te minderen? Onder andere: praten over mijn gevoel! Omdat ik niet uitsprak wat ik allemaal voelde, bleef het knagen.

Totdat ik in het voorjaar van 2017 in een lichte depressie terecht kwam. Toen is er een knop omgegaan, ik moest en zou mijn gevoel delen met iemand. De achttal sessies met een psycholoog hebben mij inzicht gegeven hoe ik ervoor omging met situaties en hoe ik ermee om kan gaan in de toekomst. Sindsdien ben ik als een soort “nazorg” maandelijks in een gesprek met PPH = Psycholoog Praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk. Dit wordt verzekeringstechnisch ook anders gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, dat is nog een voordeel van gesprekken met een PPH.  Ik zal het een ieder aanraden!

Mocht je een vraag hebben over “Praten over mantelzorg” dan mag je mij altijd een berichtje sturen!

Meer weten?

Ben jij student, (jonge) mantelzorger of gewoon geinteresseerd  en heb je een vraag, verzoek, idee of opmerking voor mij?
Dan kun je mij bereiken via info@viroen.nl

Ben jij journalist of redacteur en wil je een interview met mij of een artikel over mij schrijven?
Dan kun je mij bereiken via media@viroen.nl

Soso lobi,

Viroen

Neem contact op!